Φορέας Διοργάνωσης
Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος – ΕΕΦΙΕ ιδρύθηκε το 1993 και σήμερα συνίσταται σε 7 Παραρτήματα, σε κάθε Ιατρικό Τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου, ενώ στελεχώνεται με πάνω από 3.000 εγγεγραμμένα μέλη.
Στόχος της αποτελεί η επιστημονική ενεργοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και η εθελοντική προσφορά ιατρικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου. Κορυφαία διοργάνωση της εταιρείας αποτελεί το Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας – ΕΣΦΙΕ, το οποίο σε ετήσια βάση φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές επιστημών υγείας, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με το επιστημονικό και ερευνητικό στερέωμα.
Στην πολυετή πορεία της και με την εξωστρέφεια που την διακρίνει, έχει αναπτύξει σταθερές συνεργασίες με ομίλους και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και με τη στήριξη των χορηγών της έχει καταφέρει και συνεχίζει πληθώρα δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας εκτός του ΕΣΦΙΕ, όπως, η Ιατρική Απόβαση (Ενίσχυση Κέντρων Υγείας – ΚΥ απομακρυσμένων νησιών και περιοχών), το ΕΚΥΒΕ (Ενίσχυση ΚΥ Βορείου Ελλάδος), το ABCS3 (Applied Clinical Seminar with Scenarios for Students ) στη Θεσσαλονίκη, το CCIMS (Κλινικό Σεμινάριο Παθολογίας & Χειρουργικής)στην Πάτρα και το ECS (Emergency Cases School – Αλεξανδρούπολη).
Ακόμα, ανά Παράρτημα διοργανώνονται πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια (συρραφή τραύματος, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, εκμάθηση ECG, εκμάθηση υπερήχων κλπ), δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας (εθελοντικές αιμοδοσίες, bazaar στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης), ημερίδες που αφορούν ιατρικά αλλά και ευαίσθητα ιατροκοινωνικά θέματα (εξαρτησιογόνες ουσίες, δωρεά μυελού των οστών, σεξουαλική υγεία, ιατρικά taboo, βιοϊατρική, ειδικότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επιλογές μετά το πτυχίο κλπ).
Περιμένουμε συμφοιτητές με όρεξη, ιδέες, ανησυχίες, δημιουργικότητα και πολύ φαντασία, καθώς και άλλους επαγγελματίες – συνεργάτες, να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε !
Για περισσότερες πληροφορίες για την ΕΕΦΙΕ αλλά και τις δράσεις στα επιμέρους Παραρτήματα επισκεφθείτε την επίσημη Ιστοσελίδα μας.
Το Παράρτημα Πατρών
Το Παράρτημα Πατρών της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. ιδρύθηκε το 1993 ταυτόχρονα με την ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και μετά από μια σύντομη απουσία επανιδρύθηκε στις 17 Μαΐου 2010. Από τότε και μέχρι σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της Ιατρικής Σχολής Πατρών μέσω πληθώρας δράσεων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και μη φορείς. Σήμερα το Παράρτημα Πατρών αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη συνεχίζοντας δυναμικά !
Ορόσημα της νεότερης ιστορίας του Παραρτήματος Πατρών της ΕΕΦΙΕ είναι η διοργάνωση του 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας & 7ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας, στις 19-21 Απριλίου 2013 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και του 22ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας & 10ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής & Νέων Ιατρών Ελλάδας, στις 13-15 Μαΐου 2016 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι Δράσεις μας
Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους στο πλαίσιο της δράσης του Παραρτήματος Πατρών πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών του Τμήματος, τα επίκαιρα γεγονότα που αφορούν την κοινωνία αλλά και τον εθελοντισμό. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις διακρίνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες :
Εκπαιδευτικά Workshops
Οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε βασικές κλινικές δεξιότητες, όπως η συρραφή τραύματος και η ακινητοποίηση βασικών καταγμάτων, αλλά και σε εξειδικευμένες κλινικές πράξεις.
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια
Σε συνεργασία με Ακαδημαϊκούς και μη φορείς οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε τομείς όπως οι πρώτες βοήθειες και η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, αλλά και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον Ιατρικό τομέα.
Ενημερωτικές Ημερίδες
Στόχος των ημερίδων είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών αλλά και της κοινωνίας σε μείζονα και ευαίσθητα θέματα του σήμερα, όπως ο εμβολιασμός και οι μεταμοσχεύσεις.
Εθελοντικές Δράσεις
Στόχος των ημερίδων είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών αλλά και της κοινωνίας σε μείζονα και ευαίσθητα θέματα του σήμερα, όπως ο εμβολιασμός και οι μεταμοσχεύσεις.